Carport als oplaadpaal

Carport als oplaadpaal

Stel je eens voor: je rijdt met je elektrische auto naar een evenement. Je parkeert je auto onder een overkapping van zonnepanelen en laadt meteen je auto op. In Frankrijk zie je steeds meer van dit soort parkeerplaatsen. In Nederland zijn ze ook in opkomst, zowel in het groot als kleiner. Bij bedrijven waar veel auto’s geparkeerd worden, is een zonnecarport ideaal: de auto’s zijn onder dak beschermd tegen weersinvloeden, ze staan koel en de opgewekte energie is meteen toepasbaar voor het laden van elektrische auto’s of gebruik in het bedrijf. In kleinere vorm kun je denken aan een overdekte fietsenstalling waarbij de zonne-energie wordt gebruikt voor het laden van elektrische fietsen en scooters. Het zijn mooie manieren om schone energie op te wekken en direct te gebruiken op plaatsen die toch al in gebruik zijn als parkeerruimte. Het kost geen extra grond en er zijn nauwelijks transportverliezen doordat de opgewekte energie dichtbij wordt gebruikt. Wie weet, is een zonnecarport ook een interessant idee voor de parkeerplaats bij jouw werkgever of in jouw straat.