Maak je tuin koeler

Maak je tuin koeler

Het is deze zomer regelmatig flink warm en zonnig. Voor het opwekken van zonne-energie hebben we al heel wat zonuren gehad. Van de zon worden mensen meestal blij, maar tijdens de recente hittegolf werd er heel wat afgepuft. Wist je dat je zelf van alles kunt doen om je leefomgeving koeler te maken? Groen Zon Energie geeft je graag een paar tips.

Kijk bijvoorbeeld eens naar je tuin. Zijn er verharde delen, zoals een terras of pad, die je kunt vervangen door gras, een heg of houtschors? Tegels en andere stenen verharding houden warmte lang vast, waardoor je directe omgeving warmer aanvoelt dan nodig. In stedelijke gebieden kan de temperatuur wel 8 ⁰C hoger liggen door het ontbreken van groen. In gras, houtschors, bomen, struiken of een border met planten wordt water verdampt, waardoor het gebied afkoelt. Bovendien nemen die delen water beter op dan de verharde plaatsen in je tuin. Daar heb je vooral profijt van tijdens de hevige zomer- en herfstbuien die we de laatste jaren steeds vaker hebben. Door je tuin te vergroenen, maak je die dus klimaatbestendiger. Bovendien trekt een groene tuin meer vogels en vlinders. Een win-winsituatie dus. Wat ga jij doen om je tuin klimaatbestendig te maken?